Verksamhetsberättelse 2020
När vi nu passerat nyår och börjat chippa av bitar från 2021 så finns det goda skäl att både titta i backspegeln och spana mot framtiden. Vaccineringen har börjat rulla ut till de som behöver det mest och våra hjältar inom vården. Kanske vi kan återgå till det normala inom kort, men världen blir nog aldrig sig lik igen.
Det första och helt uppenbara är att 2020 kommer att få ett betydande kapitel i morgondagens historieböcker. Det är längesedan världens påverkats så totalt av något, i vart fall inte i fredstid, som vi idag ser i spåren av Covid-19.
Jag vill börja med att tacka alla som ställt upp på det lilla vi kunnat anordna trots rådande omständigheter. Föreningslivet är tufft överlag så VI i styrelsen är oerhört tacksamma för alla som tagit av sin fritid för att hjälpa till med sponsorer, anordna prov och liknande. Men ett varningens finger måste ändå lyftas! Vi måste bli fler som tar sig an uppgifter, en liten skara människor kan inte bära hela verksamheten. Vi har alla ett ansvar, inte bara för det vi gör, utan också för det vi låter bli att göra. Vi behöver personer som tar på sig jaktprov, tex sena Dundret står just nu utan provledning. Vårprovet på Dundret förs det diskussioner om att lägga ner just på grund av den ständiga jakten efter en provledning.
Under jan – feb startade jobbet med att planera för årets fjällträning i Ritsem under ÖNFK´s regi. Madelen Jonsson, Anna-Sara Sikku och Sanne Johansson höll förtjänstfullt i administrationen. Annons fullgjordes, instruktörer kontrakterades, boende, mat och sponsorpriser fixades. Men coronavirusets spridning gav oss problem, men problem är till för att lösas. En SOP (Standard Operating Procedure) av projektet gjordes, där vi genomlyste rutiner och alternativ för de som skulle deltaga. Avstånd mellan deltagare, renhet, hygien, matbespisning m.m. var det som fokuserades på. Några deltagare från andra delar av landet klev av, vilket man kunder förstå. Det gjorde att antalet instruktörer också kunde minskas till 3 stycken fördelat på 17 stycken deltagare.
Sommaren kom och vår traditionsenliga utställning i Kiruna blev tyvärr inställd på grund av det rådande smittläget i länet.
Hösten kom och Coronan släppte lite av strypgreppet den hade på Sverige och vi kunde återigen åka runt i närområdet och pröva våra hundar på mot varandra. Skogs-SM i Arvidsjaur inledde som vanligt årets provsäsong och där hade ÖNFK 6 stycken ekipage i kvalet, men bara 2 klarade av att ta sig till final det var Anna Östdahl med Zettertjärns Yra som visade klass och tog en välförtjänst 2:a plats i finalen samt Anders Fors med Gaustatoppens Gro. Yra hade även dagen före tagit en 1:a SKL CERT i kvalet.
Höst-SM/Höst-FP gick av stapeln i Tjärnberg och ÖNFK hade 6 stycken ekipage i SM-kvalet och 7 stycken ekipage i FP-kvalet. Endast 2 ekipage tog sig vidare till SM-finalen, det var Lasse Tano med Myrhedens P Fille samt Jonatan Öhman med Rokkomborres B Luna. Endast 4 ekipage tog sig vidare till FP-final och det var Anders Gidlund med Giddesdotters B Ebba, Sanne Johansson med Fanbys Ebira, Tobbe Ahnqvist med Jaktstormens Dio samt Jonatan Öhman med Sjaunjamyrens LZ Kawa. Tyvärr var det ingen av medlemmarna som drog det längsta strået
Organisationsmässigt fortsätter vårt arbete med ”Girjasdomen” och dess konsekvenser som riskerar att spilla över till andra samebyar om dessa nu får samma rätt. I Gällivare kommun har både Baste och Unna Tjerusj begärt samma rättigheter som Girjas och det skulle i praktiken göra all mark ovan odlingsgränsen i Gällivare kommun helt styrt av samebyarna.
Verksamhetsmässigt så fortgår arbetet med att få till regeländringar som inte endast gynnar fältverksamheten utan även oss på fjället. De bollar vi satte i rullning har tyvärr blivit sparkade av planen. Vi har suttit många timmar i telefon med företrädare från FA och rasklubbarna som vi hoppas ska mynna ut i något bra för verksamheten här uppe.
Förändringens vindar blåser fortfarande starkt både för fält- och fjällverksamheten men ni medlemmar skall veta att VI i styrelsen arbetar intensivt och hårt med att hitta vägar för att navigera oss fram i dessa korridorer av politik och byråkrati. Men tillsammans är vi starka och fortsätter vi att jobba hårt och smart så tror jag personligen att utsikterna är goda för att vi ska få kunna fortsätta även i framtiden med detta underbara intresse som vi alla brinner för!
Sen har vi årets ÖNFK hundar som trots den korta säsongen ändå fick till något och dom är
Årets SKL-hund
Anna Östdahl med Zettertjärns Yra
Årets ÖKL-hund
Lena Gustavsson med Vetpoint´s Lilla Ulven
Årets UKL-hund
Susanna Gidlund med Giddesdotters B Ebba
GRATTIS alla pristagare, starkt jobbat på en sån kort säsong!
Nu sänker vi ner huvudet och kör stenhårt framåt med det som är i rullning och hoppas på att 2021 blir bästa året på länge! Både i organisationsfrågor men även med hundarna!
Väl mött!
Jonatan Öhman
Ordförande ÖNFK